Ads Top

Bukan Mudah Mahu Mendidik Anak Untuk Berjaya! Namun Jika Kena Pada Cara, Memang Berbaloi!

Setiap ibu bapa mahukan anak-anak mereka membesar dengan baik. Cara mendidik anak-anak merupakan salah satu faktor penting dalam mencorakkan warna warni hidup mereka.

Sebagai ibu bapa mereka mempunyai kaedah dan cara yang mungkin berbeza-beza.  Ada yang menggunakan pendekatan berlemah lembut, ada yang menggunakan pendekatan yang tegas.

Namun, apa jua pendekatan yang anda buat sekalipon, harapannya adalah supaya anak-anak kita itu membesar menjadi orang yang berguna.

Di bawah ini dikongsikan pesanan ringkas yang viral oleh netizen di laman-laman facebook dimana mungkin memberi manfaat kepada ibu bapa diluar sana.

1— Jika melihat anakmu menangis, jangan buang waktu untuk mendiamkannya. Cuba tunjuk burung atau awan di atas langit agar dia melihatnya, dia akan terdiam. Kerana psikologi manusia saat menangis, adalah menunduk.

2— Jika ingin anak-anakmu berhenti bermain, jangan berkata: "Dah, sudah main, stop sekarang!". Tapi katakan kepada mereka: "Main 5 minit lagi yaaa". Kemudian ingatkankembali:"Dua minit lagi yaaa". Kemudian barulah katakan:"Dah, waktu main sudah habis". Mereka akan berhenti bermain.

3— Jika anak-anak sedang bertelingkah atau menyebabkan keadaan riuh di sesuatu tempat, dan engkau ingin mengalih perhatian mereka, maka katakanlah: "siapa yang mau mendengar cerita ibu? angkat tangan..". Salah seorang akan mengangkat tangan, kemudian disusul dengan anak-anak yang lain, dan semuanya akan diam.

4— Katakan kepada anak-anak sewaktu mahu tidur:"tidur sayang.. besok pagi kan kita sholat subuh", maka perhatian mereka akan selalu ke akhirat. Jangan berkata: "Jom tidur, besok kan sekolah", akhirnya mereka tidak sholat subuh kerana perhatiannya adalah dunia.

5— Nikmati masa kecil anak-anakmu, kerana waktu akan berlalu sangat cepat. Kenakalan dan kekanak-kanakanmereka tidak akan lama, ia akan menjadi kenangan. Bermainlah bersama mereka, tertawalah bersama mereka, berguraulah bersama mereka.

6— Tinggalkan HP seketika, dan matikan juga TV. Jika ada teman yang menelefon urusan tak penting, katakan:"Maaf, saya sedang sibuk dengan anak-anak". Semua ini tidak menyebabkan jatuhnya wibawamu, atau hilangnya keperibadianmu.Orang yang bijaksana tahu bagaimana caramenyeimbangkan segala sesuatu dan menguasai pendidikan anak.

Selain itu, jangan lupa berdoa dan bermohon kepada Allah SWT. Dengarkan doa kita didepan anak-anak supaya mereka tahu betapa pentingnya mereka pada kita..

Sumber : Facebook Nur Amall Syalabyla ll / Media Pujangga

No comments:

Powered by Blogger.